Διαιτολογία – Διατροφή

Ιουνίου 4, 2012

Εταρείες τροφίμων και καρτέλ

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντικό έργο στην καταπολέμηση των καρτέλ, εντούτοις ο εν λόγω τομέας πάντα θα βρίσκεται στο στόχαστρο των αρμόδιων αρχών εξαιτίας της σπουδαιότητας που διαδραματίζει τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι αρχές ανταγωνισμού διαπίστωσαν ότι η υψηλή συγκέντρωση των αγορών λιανικής, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, συνδυάζεται συχνά με την ύπαρξη σημαντικών εμποδίων εισόδου σε αυτές τις αγορές. Αυτά τα εμπόδια απορρέουν και από δημόσιους ρυθμιστικούς περιορισμούς, αλλά και από εμπόδια που απορρέουν από ιδιωτικούς διακανονισμούς, όπως μηχανισμοί ελέγχου όσον αφορά στις τοποθεσίες λιανικής πώλησης ή άλλοι συμβατικοί διακανονισμοί που περιορίζουν την ελευθερία των ανεξάρτητων λιανοπωλητών να προσχωρήσουν ή να μεταβούν σε ανταγωνιστικά δίκτυα λιανικής.

Πολλές αρχές ανταγωνισμού εντόπισαν επίσης συγκρούσεις απορρέουσες από εικαζόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ανισορροπία διαπραγματευτικής δύναμης μεταξύ των μερών της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι εν λόγω αρχές διαπίστωσαν ότι αυτές οι πρακτικές εκφεύγουν ως επί το πλείστον του πεδίου εφαρμογής του δίκαιου του ανταγωνισμού, επειδή δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπιστεί ζημιά των καταναλωτών.

Ορισμένες αρχές πρότειναν να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα μέσω νόμων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ή κωδίκων ορθών πρακτικών με αποτελεσματικούς μηχανισμούς εφαρμογής. Ορισμένες άλλες αρχές εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τα ενδεχόμενα αντι-ανταγωνιστικά αποτελέσματα που ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμα ορισμένες απ’ αυτές τις πρακτικές.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική δύναμη των μικρών γεωργών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υφίστανται πιέσεις και δεν μπορούν ούτε καν να καλύψουν τα έξοδα παραγωγής, οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού απέρριψαν κατηγορηματικά τις εκκλήσεις για εξαιρέσεις από τους κανόνες ανταγωνισμού.

Αυτές οι εξαιρέσεις θα ήταν μακροπρόθεσμα αντίθετες προς τον επιδιωκόμενο στόχο, επειδή δεν πρόκειται να έχουν απόδοση στην αλυσίδα εφοδιασμού και θα είναι επιζήμιες για τους καταναλωτές και άλλους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού.

Οι αρχές ανταγωνισμού θεωρούν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται από τους μικρούς γεωργούς σε ορισμένα κράτη-μέλη θα πρέπει μάλλον να αντιμετωπιστούν, ενθαρρύνοντας μια ευνοϊκή για τον ανταγωνισμό αναδιάρθρωση και ενοποίηση του γεωργικού τομέα μέσω μορφών συνεργασίας που επιτρέπονται σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού και της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: