Διαιτολογία – Διατροφή

Μαρτίου 6, 2014

Νεότερα δεδομένα για την παιδική παχυσαρκία

Filed under: Διαβήτης — diaitologia @ 6:34 πμ

Το 2013 δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό HORMONES μια συστηματική ανασκόπηση και μετα- ανάλυση, αναφορικά με την επίπτωση του υπέρβαρου και της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Οι ερευνητές συνέλεξαν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από τον Ιανουάριο του 2001 έως τον Δεκέμβριο 2010. Στην μετα-ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 31 διαφορετικές μελέτες στις οποίες, συνολικά, συμμετείχαν 430.768 παιδιά από την Ελλάδα, εκ των οποίων 219.996 αγόρια και 210.772 κορίτσια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές:

• Από το 2001 έως και το 2010, τα ποσοστά το υπέρβαρου και της παιδικής παχυσαρκίας είχαν αυξητική τάση, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια. Τα παραπάνω ποσοστά έφτασαν ένα ανώτατο όριο το έτος 2005, κατά το οποίο φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκαν.

• Περίπου το 1/3 των παιδιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

• Περίπου οι μισοί από τους υπέρβαρους εφήβους και περισσότερο από το ένα τρίτο των υπέρβαρων παιδιών γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες.

• Η παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που δε μπορεί να αποδοθεί μόνο στο γενετικό υπόβαθρο, αλλά εξαρτάται από το συνολικό τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά .

• Οι δίαιτες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και περιέχουν ροφήματα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη, μαγειρευτά φαγητά και λαχανικά σχετίζονται αρνητικά με όλους τους δείκτες παχυσαρκίας στα παιδιά στην Ελλάδα.

• Σημαντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας και του υπέρβαρου δεν είναι μόνο η υπερκατανάλωση ενέργειας (θερμίδες) από τη διατροφή, αλλά και τα μειωμένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

• Τα παιδιά φυσιολογικού βάρους στην Ελλάδα έχει φανεί πως κάνουν λιγότερο καθιστική ζωή. Επιπλέον, τα κορίτσια που συμμετέχουν για περισσότερες από 3 ώρες σε εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες έχουν 59 % λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, συγκριτικά με τις σωματικά αδρανείς συνομήλικές τους.

• Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα, να λειτούργησαν ως κίνητρο για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Το παραπάνω πιθανότατα να αποτελεί και το λόγο για τον οποίο τα ποσοστά του υπέρβαρου και της παιδικής παχυσαρκίας έφτασαν σε ένα plateau το 2005 και δεν αυξήθηκαν περαιτέρω.

• Για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και του υπέρβαρου χρειάζεται να βασιστούμε σε συμπεριφοριστικές προσεγγίσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, τέτοιου είδους προσεγγίσεις είναι που έχει φανεί ότι επιδρούν θετικά και στην αύξηση των επιπέδων της σωματικής δραστηριότητας.

• Σε κάθε περίπτωση, μια ολιστική προσέγγιση είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την επιδημία της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: